Pages

Thursday, September 1, 2016

Inspirasi

Posted by ika sulaika at 2:30 PM 0 comments



Usaha tangga kejayaan
  • Jaga hubungan dengan Allah SWT
  • Jaga hubungan dengan Ibu bapa
  • Jaga hubungan dengan Al-Quran
  • Jaga hubungan dengan guru







Wednesday, August 24, 2016

Pengalaman : Kajian Lapangan STPM

Posted by ika sulaika at 4:31 PM 0 comments


Assalamualaikum 

Hai. Its been  a long time since my last update. Aku tak berniat nak taip panjang. It is just a short entry about my first expirence on KAJIAN LAPANGAN LUAR. 

Ok. Let me tell you, aku pelajar sem akhir Tingkatan 6 dalam jurusan Geografi dan Sastera. Makanya, kajian lapangan luar tersangatlah wajib untuk dilaksanakan. Otherwise, markah nanti kene tolak pulak. Habis lah nangis tak berlagu. wuwuwuwu~ 

Kajian ini dilakukan di Hutan Simpan Air Terjun , Kota Tinggi, Johor. I am Johorean guys! Kajian ini sebenarnya tak susah mana pon. Kitorang cuma cacakkan 10 batang kayu pancang dekat dalam hutan. Tapi nak cacak nya bukan sebarang cacak jemah oi. Kiteorang kene ukur antara satu kayu pancang dengan kayu pancang yang lain dalam 20 meter. Its mean kawasan kajian kami sekitar 200 meter. Wuhuuu for your information, Hutan yang kami pilih bukan tanah pamah ye. Tapi berbukit. So kayu pancang yang terakhir (stesen 10) memang atas bukit betul. Luar pagar hijau woi. Setaip kayu pancang dilabel dengan stesen ke berapa dan digantungkan dengan termometer. 



 

Masa ini dalam proses nak ukur jarak. Ye ye nampak rajin kan? HAHAHA. Propa je.

  

Ini lah maksud aku apa yang kiteorang semua buat. Baca suhu termometer setiap stesen waktu pagi, tengahari dan petang.

 

Erin Malik, Neelofa dan Lisa Surihani. HAHAHA. Ayda Jebat pulak tengah pegang kamera sob sob


 

This is my team. Kuat kecoh. Memang kecoh. Double confirm mulut bising


Actually kan, baca suhu nya sekejap je pon. Tapi masa senggangnya apa lagi kalau tak terjun hutan. 3 hari tidur sana, 3 hari lah mandi air terjun.


 

Bahagianya muka, padahal hati terluka. k. k. bye.

Another day, lepas bacaan suhu pagi, tengahari and petang dah siap direcord, kiteorang pergi jelajah dalam hutan lah pulak. For your information, Hutan Simpan Air Terjun Kota Tinggi ini ada 12 tingkat yang berlainan. So kiteorang meredah hutan beramai ramai (kurang 60 orang) dengan seorang pakcik, Encik madnor maybe. Dia bawak kiteorang redah dari saui tingkat ke satu tingkat. Mencabar!! Yes. Kiteorang kene berjalan jauh. panjat sana , panjat sini. Dan aku cabar diri panjat tebing 90 darjah. U know what, i did it. Let celebrate! :) Actually, kiteorang semua dibenarkan sampai tingkat 6 sahaja. Rasanyalah sebab the next floor are so dangerous. Kebanyakkan dari budak budak pink ni, cuma sampai tingkat 4. But i am glad cuz aku boleh sampai tingkat 6. Bravo Sulaika. Bravo!

 

We are really strong. 

Let me payong u gais, persekitaran Hutan Simpan ini. Mana tau korang pon nak buat family day here. 

 

Pintu ke Hutan Simpan between two hotel

 

Record the temperature


The conopy (Lapisan kedua tertinggi dalam hutan)


 

My team. My bestfriends. My girl. My kuat gaduh.

 

There, canopy walk




~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Ok i stop here. Dan tak tahu lah bila nak sambung a next entry Hahahahaha. 

Love. Sulaika









Monday, February 1, 2016

Come Back

Posted by ika sulaika at 11:56 PM 0 comments

Assalamualaikum

Lama dah tak update blog ini. Memang sengaja je update sekali setahun. Ok. Sekarang dah officially 19 years old. Last bergiat aktif dalam blogging rasa nya masa 16 tahun. wow. perbezaan umur yang ketara. Never mind. That time netbook 1 Malaysia hancur di makan anai-anai. Maka maaf lah Pak Jib. Anda baru menjalankan dasar Transformasi negara pada ketika itu dan kemudiannya netbook berkecai dua. sedihnya. Kalau ada update pon , alaaa sekadar taip dekat phone. Apa sangat yang boleh. Aku nak masukkan gambar pon kene sekat. Nak taip banyak banyak pon jari dah kematu. Sampaikan berhabuk blog aku  2 tahun tak berupdate padahal dulu kemain kau batak hot keje nak update je. Reader enggak ada juga ya. Hahaha.


Hah! Ini dia. Baru lah berkesempatan nak masukkan gambar terbaru. I am officially 19 yeols ye.  Lepas ni dah jangan harap kau nak dapat belas belas lagi. Kirim salam. Tahun depan kita main puluh puluh sampai ajal. Hahaha.

Memandangkan dah beli laptop baru , maka nya habislah lepas ni kerja nak meng update blog je. Nak cerita semua benda. No. Bukan semua tapi nak lakarkan cerita cerita untuk tatapan hari dewasa nanti. Ketahui lah. Sulaika yang remaja sangat nakal. Nakal nakal pon manja jugak. Menggedik? ah ye. gedik juga. Kalau dulu ada blog sebab nak batak hot ajet ajet Irine Nadia Marcello. Sekarang dah besar panjang , penampar aku bagi kalau tak ubah rasional otak.

Rasa macam tak ada hal kod kalau aku nak tulis hal yang privacy pon dekat sini. Memandangkan blog dah macam nyawa nyawa ikan. Hahaha. Hello! ni zaman membatak dekat instagram beb. Tak main blog. Karangan wei. Karangan. Siapa yang suka buat karangan? baca karangan? oh no. semestinya bukan aku jugak.

Kalau aku update pon rasa nya tak ada siapa sedar kod. Jadi. Here. Buku cerita tatapan dewasa.




Tajuk come back. Tak sah lah kalau tak update pasal diri sendiri yang terbaru. Ok let begin.

Masih lagi memegang nama yang sama. Sulaika binti Mohd Yazid as known as ika but some people call me Aika. Berusia 19 tahun. Merupakan pelajar sem 2 aliran Geografi Sastera di Pra Universiti no 3 negara. Hobi berangan semestinya , melayari social network yang malangnya dah di uninstall dari phone 2 hari lepas dan i hope belajar boleh jadi hobby walau tak buat hahaha. Cita cita tak ada disebabkan minat yang dalam lah jugak dalam broadcasting dulu mula pudar. Sekarang kalau tanya "doeeeeee cita cita apa'' , maka nya ''cikgu lah kod hahahaha''.

Sekarang apa yang aku sedang buat? Ok buat buat ada orang tanya. Biar aku jawab.



Sekarang berada di sem 2 , jadi benda yang paling sibuk untuk sem ini adalah KERJA KURSUS PENGAJIAN AM , kerja kursus Sastera , kerja kursus bahasa Melayu , belajar untuk sem 2 dan mungkin sedikit tugas majlis perwakilan pelajar pra universiti. Oh whatever. ah? apa? kenapa kk am di capital kan? oh ye. Sebab tu paling susah. Brrr cikgu nya sangat rigid. Sangat perfecto! aku pening pening lalat. Lepas kajian Am aku siap , i will story it here. Mana tahu boleh jadi reference student bawah usia aku pulak.






 

IKA SULAIKA Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal