Pages

Wednesday, August 24, 2016

Pengalaman : Kajian Lapangan STPM

Posted by ika sulaika at 4:31 PM


Assalamualaikum 

Hai. Its been  a long time since my last update. Aku tak berniat nak taip panjang. It is just a short entry about my first expirence on KAJIAN LAPANGAN LUAR. 

Ok. Let me tell you, aku pelajar sem akhir Tingkatan 6 dalam jurusan Geografi dan Sastera. Makanya, kajian lapangan luar tersangatlah wajib untuk dilaksanakan. Otherwise, markah nanti kene tolak pulak. Habis lah nangis tak berlagu. wuwuwuwu~ 

Kajian ini dilakukan di Hutan Simpan Air Terjun , Kota Tinggi, Johor. I am Johorean guys! Kajian ini sebenarnya tak susah mana pon. Kitorang cuma cacakkan 10 batang kayu pancang dekat dalam hutan. Tapi nak cacak nya bukan sebarang cacak jemah oi. Kiteorang kene ukur antara satu kayu pancang dengan kayu pancang yang lain dalam 20 meter. Its mean kawasan kajian kami sekitar 200 meter. Wuhuuu for your information, Hutan yang kami pilih bukan tanah pamah ye. Tapi berbukit. So kayu pancang yang terakhir (stesen 10) memang atas bukit betul. Luar pagar hijau woi. Setaip kayu pancang dilabel dengan stesen ke berapa dan digantungkan dengan termometer. 



 

Masa ini dalam proses nak ukur jarak. Ye ye nampak rajin kan? HAHAHA. Propa je.

  

Ini lah maksud aku apa yang kiteorang semua buat. Baca suhu termometer setiap stesen waktu pagi, tengahari dan petang.

 

Erin Malik, Neelofa dan Lisa Surihani. HAHAHA. Ayda Jebat pulak tengah pegang kamera sob sob


 

This is my team. Kuat kecoh. Memang kecoh. Double confirm mulut bising


Actually kan, baca suhu nya sekejap je pon. Tapi masa senggangnya apa lagi kalau tak terjun hutan. 3 hari tidur sana, 3 hari lah mandi air terjun.


 

Bahagianya muka, padahal hati terluka. k. k. bye.

Another day, lepas bacaan suhu pagi, tengahari and petang dah siap direcord, kiteorang pergi jelajah dalam hutan lah pulak. For your information, Hutan Simpan Air Terjun Kota Tinggi ini ada 12 tingkat yang berlainan. So kiteorang meredah hutan beramai ramai (kurang 60 orang) dengan seorang pakcik, Encik madnor maybe. Dia bawak kiteorang redah dari saui tingkat ke satu tingkat. Mencabar!! Yes. Kiteorang kene berjalan jauh. panjat sana , panjat sini. Dan aku cabar diri panjat tebing 90 darjah. U know what, i did it. Let celebrate! :) Actually, kiteorang semua dibenarkan sampai tingkat 6 sahaja. Rasanyalah sebab the next floor are so dangerous. Kebanyakkan dari budak budak pink ni, cuma sampai tingkat 4. But i am glad cuz aku boleh sampai tingkat 6. Bravo Sulaika. Bravo!

 

We are really strong. 

Let me payong u gais, persekitaran Hutan Simpan ini. Mana tau korang pon nak buat family day here. 

 

Pintu ke Hutan Simpan between two hotel

 

Record the temperature


The conopy (Lapisan kedua tertinggi dalam hutan)


 

My team. My bestfriends. My girl. My kuat gaduh.

 

There, canopy walk




~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Ok i stop here. Dan tak tahu lah bila nak sambung a next entry Hahahahaha. 

Love. Sulaika









0 comments on "Pengalaman : Kajian Lapangan STPM "

Post a Comment

 

IKA SULAIKA Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal